Traditii imprumutate
S-a discutat mult despre traditiile pe care le respectam la o nunta. Multi au uitat de obiceiurile noastre romanesti si au inceput sa imprumute din vest, din est, de unde se poate: cele 4 elemente, aruncarea buchetului, jartiera si altele. Le vom lua pe rand si vom analiza aceste traditii “imprumutate”. De ce avem nevoie de ele? Ne regasim in aceste traditii? De obicei ele sunt imprumutate de la catolici.
Mereu omul va fi atras de nou, poate de aceea crede ca ce este al sau nu mai este bun si poate fi lasat deoparte. Ar trebui sa ne gandim ca traditiile au un scop, acestea niciodata nu s-au nascut din dorinta de a inventa ceva inutil. Ele sunt un produs al imaginatiei rurale, pentru ca traditiile de nunta in cea mai mare parte a lor, acolo isi au radacinile. Si in secolul acesta multi au impresia ca tot ce vine din mediul rural e deteriorat si incearca sa preia alte inventii de “sange albastru” din vest. Sa le luam pe rand:
Cele 4 elemente
In ziua casatoriei mireasa trebuie sa respecte aceasta traditie daca vrea ca nunta ei sa nu fie un fiasco total. Ea trebuie sa poarte cele 4 elemente care se pot regasi in imbracaminte, tesaturi, etc care au anumite caracteristici:
– Unul dintre aceste elemente trebuie sa fie vechi (o bijuterie de familie mai des);
– Un altul trebuie sa fie nou;
– Un altul trebuie sa fie împrumutat;
– Un altul trebuie sa fie de culoare albastră.
Aceasta traditie apare in Anglia la sfarsitul secolului XIX ( “Something old, Something new, Something borrowed, Something blue“). Si acum semnificatia lor:
– Despre obiectul vechi: acesta caracterizeaza relatia dintre familie si mireasa si aminteste de viata ei de pana la casatorie. Este un fel de punte intre cele doua lumi si arata faptul ca mireasa inca mai pastreaza amintirea stramosilor si ca ii respecta. Acest obiect poate fi o bijuterie veche aleasa de mireasa.
– Noul caracterizeaza reusita si succesul vietii de cuplu. Acest obiect poate fi rochia de mireasa.
– Obiectul imprumutat reprezinta norocul si fericirea viitorului cuplu. De obicei se imprumuta un obiect de la un cuplu deja trecut prin aceste traditii.
– Albastrul reprezinta puritatea si fidelitatea in casatorie. Un accesoriu discret (batista, jartiera …) este ales de catre mireasa.
Jartiera
Jartiera este un simbol samanic si provine din era paleolitica. Au fost descoperite anumite picturi rupestre cu dansatoare ce purtau jartiera. Unii au pus in relatie jartiera miresei, zanale cu puteri magice si Ordinul jartierei:
♥ Daca in preistorie jartiera a fost simbolul puterii magice, aceasta aratand rangul social obtinut in vechile culte de vrajitorie, apoi miturile au transformat-o intr-o amuleta magica, fiind regasita in legendele si povestile cu zane.
♥ De fapt jartiera simbolizeaza misterul si mai ales virginitatea. La evrei albul si albastrul sunt culorile ce simbolizeaza dragostea, puritatea si fidelitatea, de aceea mireasa trebuie sa poarte o jartiera albastra cu alb.
♥ Ordinul Jartierei este cel mai important ordin al cavaleriei britanice, avand cel mai mare prestigiu din lume. Ordinul Jartierei are cele mai mari merite militare pentru fidelitatea sa fata de coroana. Acest ordin are denumirea inspirata dintr-un mic accident din secolul XIV pe cand regele Angliei Edward al III-lea dansa alaturi de Contesa de Salisbury: in timpul dansului jartiera contesei a cazut si regele a luat-o si si-a pus-o la picior. Jartiera era dintr-o panglica albastru deschis, brodata cu trandafiri auriti si pe margini avea aur pur. In acest ordin, ea este purtata de femei pe bratul stang, iar la barbati se afla deasupra genunchiului stang.
♥ In zilele noastre scoaterea jartierei miresei este un moment vesel al nuntii. Mirele trebuie sa scoata jartiera si sa o arunce cavalerilor, iar cel care o va prinde se va casatori in perioade ce va urma. Are aceeasi putere ca in cazul prinderii buchetului de mireasa.
Bomboanele
Traditia bomboanelor nu este legata de religie: totul porneste din Grecia Antica unde migdalele sunt asociate dragostei: Un tanar grec, care trebuia sa se insoare, inainte de nunta s-a intors in Atena la tatal sau care era pe moarte. I-a promis iubitei ca se va intoarce la timp pentru nunta, dar din pacate, el nu a estimat bine cat va face pe drum si a ajuns cu 3 luni dupa data stabilita. Iubita lui s-a spanzurat deoarece a crezut ca nu se va mai intoarce si nu a dorit sa renunte la iubirea ei. Zeii au fost induiosati de aceasta dovada de dragoaste si au transformat-o in migdal care incepu sa infloreasca din momentul in care tanarul i-a oferit iubirea vesnica.
Bomboanele sunt simbolul garantiei iubirii eterne, a fecunditatii si al tinerilor casatoriti. Ele se ofera fie in timpul nuntii, fie dupa, pentru ca evenimentul sa fie astfel prelungit.
Alte simboluri
Porumbeii simbolizeaza monogamia: porumbeii formeaza un cuplu unit pe viata si devin un simbol al fidelitatii absolute.
Culorile: Albul simbolizeaza virginitatea, albastrul- fidelitatea, griul – calatoriile indepartate, verdele – pudoarea, negrul – refuzul casatoriei, galbenul – adulterul.
O alta traditie imprumutata este petrecerea burlacilor/burlacitelor. In ziua de azi orice mireasa viseaza la petrecere ei dinaintea nuntii (poate mai mult miresele decat mirii). Domnisoara/cavalerul de onoare este cea/cel care organizeaza petrecerea. Sunt cateva conditii care trebuie respectate: trebuie sa fie o surpriza pentru cel/cea care se va casatori, iar partenerul nu trebuie sa stie unde va avea loc petrecerea. O iesire in club, o petrecere cu toti prietenii, o intreaga nebunie, fiecare incearca sa se intreaca in idei. Cadourile care se dau cu aceasta ocazie sunt si ele pe masura petrecerii: catuse, lanturi, dar si flori, lenjerie intima. Toate acestea nu fac decat sa sugereze ca cel in cinstea caruia se organizeaza petrecerea isi va schimba statutul social in urmatoarele zile. Deobicei petrecerea burlacilor este cu o seara inainte de marele eveniment…cei implicati in aceasta destrabalare (ultima debandada dinaintea cumintirii daca o pot numi asa) vor tine secret faptele ce s-au petrecut in aceasta ultima noapte de burlac. De acum incolo petreceri de acest gen nu vor mai avea loc.
"Iti multumim pentru aprecierrea acestui articol."
Pareri si pareri